kurumsal kimlik

Rehber: Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?

Güçlü bir kurumsal kimlik, insanların markanızı, ürünlerinizi veya hizmetlerinizle ilgili duygularını şekillendirmede hayati öneme sahip bir aracıdır. Günümüzün rekabetçi piyasasında, her ölçekten ve amaçtan şirketler için bir kurumsal kimlik kılavuzu, marka stili kılavuzu, ilkeler ve iletişim dili oluşturmak hayati önem taşımaktadır.

İşte size bunun dört nedeni:

  • Bağlılık: Tutarlı bir kurumsal marka kimliği oluşturmak, şirketteki herkesin iş ortakları, paydaşlar ve potansiyel müşterilerle her etkileşim kurduğunda markayı aynı şekilde (tek bir söylemle) temsil etmesini sağlar.
  • Uzmanlık: Bir kurumsal kimlik, markanızı sektörünüzde güvenilir bir uzman olarak yansıtmanıza yardımcı olur.
  • Güvenilirlik: Özenle hazırlanmış ve geliştirilmiş bir kurumsal kimlik, markanızın görsel sunumunu, web sitesini, basılı materyallerini (kartvizit, katalog, broşür, vs.), e-postalarını, sosyal medya hesaplarını vb. tüm kanallarda standart hale getirmesine yardımcı olur.
  • Bilinirlik: Güçlü bir kurumsal kimlik, sizi rakiplerinizden ayırır ve markanızın tasarım, iletişim ve eylem yoluyla kolayca tanınmasını sağlar.

Kurumsal Kimlik Kılavuzu Nedir?

Kurumsal kimlik kılavuzu, genellikle kısa bir kitap veya PDF dosyasında sunulan ve tüm görsel içerik için tasarım stili standartlarını içeren eksiksiz bir belgedir. Markanız için içerik oluşturmanın karar filtresi olarak bir kurumsal kimlik kılavuzunuzun olduğunu düşünün. Bu kılavuz, markanızı kişiselleştirmek ve marka deneyimini tutarlı tutmak için görsel, metin ve tasarım öğelerini doğru şekilde kullanmanın doğru yolu da dahil olmak üzere işletmenizdeki tüm içeriği oluşturmaya yönelik standartları belirler. Markanız, yalnızca her ekip üyeniz içerik oluştururken aynı karar verme sürecini izliyorsa tutarlı kalabilir. Böylece ekibiniz, paylaşılan bir stil kılavuzuna sahip olarak, mevcut marka deneyimini destekleyen ve üzerine inşa eden tasarım kararlarını hızla alabilecektir.

Şirketimin Neden Bir Kurumsal Kimlik Kılavuzuna İhtiyacı Var?

Müşterilerinizin markanız hakkında bildiği her şey; gördükleri, duydukları, izledikleri ve okuduklarından ibarettir, bu nedenle tüm içerik planlamanızın markanızı yeterince temsil etmesi gerekir. Burada tutarlılık anahtardır.

Bir an için evcil bir kediniz olduğunu hayal edin. Facebook’ta gezinirken, yeni bir petshop evcil hayvan mağazası için bir reklam görüyorsunuz. Reklamda, “Tüylü arkadaşına yeni bir oyuncak ver!” sloganıyla oyuncaklarla oynayan yavru kedi resimleri koyulmuş. Böylece tüylü arkadaşınıza yeni bir oyuncak almak için heyecanla reklamı tıklarsınız. Ancak bağlantıyı tıkladığınızda, yalnızca köpek oyuncakları sunan bir açılış sayfasına yönlendirilirsiniz. Kafanız karışır, kediniz için bir oyuncak bulamadığınız için hüsrana uğrarsınız ve yeni bir pencereye geçerek zaman kaybından dolayı biraz kızarsınız. Böylece reklam veren petshop evcil hayvan mağazası, alıcının yolculuğunun deneyimi tutarlı olmadığı için potansiyel bir alıcıyı kaybetmiştir.

Çevrimiçi reklamları yayınlayan ekip üyesi, açılış sayfaları oluşturan ekip üyesiyle aynı stil kılavuzunu rehber edinmezse, dönüşüm oranları tutarsızlığı bir yana, deneyimin kafa karışıklığı ve güvensizliği ile potansiyel müşterileriniz gitgide azalır. Müşterilere her seferinde tutarlı bir deneyim sunarak işletmenize güvenebileceklerini ve bunu bilmelerini sağlamanız gerekmektedir.

İyi Bir Kurumsal Kimlik Kılavuzu Neler İçermelidir?

Kapsamlı bir kurumsal kimlik kılavuzu, aşağıdakilerin tümünü olmasa da çoğunu kapsamalıdır:

Logolar ve Varyasyonları

Halihazırda işletmeniz için tasarlanmış bir logonuz varsa, kurumsal kimlik rehberiniz logonun kabul edilebilir tüm varyasyonlarını içermelidir. Örneğin, tasarımınızın renklerini tersine çevirmek kabul edilebilir mi? Özellikle web sitesi favicon’ları için kullanılacak küçük bir varyasyonunuz var mı? Aynı grafikte logonuz ve şirket adınızla bir varyasyonunuz var mı? Kabul edilebilir tüm dosyaların elinizde olması, yalnızca kabul edilebilir marka standartlarını ihlal edecek şekilde değiştirilmemesini sağlayacaktır.

logo tasarımı ankara
Logoların farklı kullanımları
web site tasarımı firmaları istanbul
Birbirine uyumlu renk kombinasyonları

Renkler

Marka rengi söz konusu olduğunda, daha az her zaman daha iyidir. İşte size harika bir öneri; iki ana marka rengi ve bir vurgu rengi seçmek oldukça makuldur. Seçtiğiniz ana renkler, web sitenizin çoğunda, sosyal medyada, resmi iletişimlerde ve reklamlarda kullanılmalıdır. Vurgulu veya önemli göstermek için vurgu renginiz daha az kullanılmalıdır.

Renk düzeniniz yalnızca 3 renk içerebilse de bunun tasarım potansiyelinizi sınırlayacağını düşünmeyin; her rengin farklı tonlarını kullanmak, aralarından seçim yapabileceğiniz çarpıcı ancak tutarlı bir renk paleti oluşturmanızı sağlayacaktır. Hem RGB hem de CMYK formatında tam renklere sahip olduğunuzdan emin olun, böylece renkler dijital ve baskı tasarımı arasında tutarlı kalır.

Yazıtipi ve Tipografi

Mesajınız yalnızca biri gerçekten okursa etkilidir. İçeriğinize uygun, tutarlı tipografi kullanarak mesajınızın gözden kaçmadığından emin olun. Mesajınıza uygun bir yazı tipi seçmek, kıyafetinize uygun bir çift ayakkabı seçmek gibidir; tonu belirleyerek başlayın.

Resmi bir etkinlik için profesyonel kıyafetlerinizi mi yoksa eğlenceli bir akşam yemeği için en sevdiğiniz kot pantolonunuzu mu giyiyorsunuz? Resmi bir durumsa, bir çift elbise ayakkabısı seçmeniz gerekecek. Eğlenceli bir durumsa, gündelik bir çift seçmeniz gerekir.

Hangi yazı tipini seçeceğinize karar vermeden önce metnin tonunu belirlemeniz gerekir. Markanızın tonu ciddi ve profesyonelse, Helvetica veya Lato gibi daha incelikli, klasik bir yazı tipi seçin. Ton tuhaf ve eğlenceliyse, Papyrus gibi bir yazı tipi seçin. Tipografi ailesi içinde kaldığınız sürece, aynı içerik parçası için birkaç farklı yazı tipi seçmenizde bir sakınca yoktur.

kurumsal kimlik firmaları ankara
Tipografi ile içerik dilinizi benimsetin
marka kimliği kılavuzu
Simgeler, illüstrasyonlar, şekiller, vb.

Tasarım Ögeleri

İçerik oluştururken tasarım öğelerini dikkate almak çok önemlidir. Markanızın iddialı ve hırslı mı, arkadaş canlısı ve rahatlatıcı mı yoksa şık ve profesyonel mi hissettirmesini istiyorsunuz?

Tasarım öğeleri, markanızın “hissini” yaratmaya yardımcı olur, bu nedenle kabul edilebilir tasarım standartlarını buna göre seçebilirsiniz. Tasarım öğeleri, reklamlar için seçilen stok fotoğraflarının türünü, geçmişte kullanılan ve markanızın “hissini” doğru bir şekilde gösteren örnek tasarımları, standart ikonografiyi (simge kütüphanesini) ve kabul edilebilir fotoğraf filtrelerini veya yer paylaşımlarını içerir.

Kurumsal kimlik kılavuzunun bu bölümüne birçok örnek ekleyebilirsiniz.

Değer Önerisi

Ürününüz veya hizmetiniz hangi değeri sunuyor? Bu değer fiyatla nasıl karşılaştırılır? Ürününüzün veya hizmetinizin hangi özellikleri sizi rakiplerinizden farklı kılıyor? Değer önerinizin yazılı olması, markanızın mesajını tutarlı tutmanıza yardımcı olacaktır.

Bir an için alıcının yolculuğunu düşünün: Ahmet’in hedef kitlenize uyduğunu ve ürün veya hizmetinize ihtiyacı olduğunu varsayalım. Sosyal medyada dikkatini çeken bir reklam görür ve tıklar. Ahmet, ürününüz veya hizmetiniz hakkında daha fazla bilgi içeren ve e-posta adresini girmesinin istendiği bir açılış sayfasına yönlendirilir. Peki ya Ahmet’in yönlendirildiği açılış sayfası, tıkladığı reklama hiç benzemiyorsa? Reklam bir “ücretsiz deneme” sunuyorsa ya da ancak açılış sayfası yalnızca başlamak için ₺500 ödemesi gereken “risksiz” bir deneme sunuyorsa?

Ahmet şimdi, reklamınızı tıklayarak “kandırıldığı” için hüsrana uğradı. Bu yüzden e-postasını girmeden önce ağzında kötü bir tatla sayfadan ayrılmayı tercih edecek.

Müşteri kaybetmeyin çünkü reklam içerik metniniz, ürün ve hizmet özellikleri veya marka vaatlerinde küçük bir farklılık yaratmayı amaçlar. Eksiksiz bir kurumsal kimlik kılavuzu, marka özelliklerinin örnek içerik metinlerini ya da sloganlarını (ürün veya hizmetiniz müşteri için ne yapabilir?), marka vaatlerini (ücretsiz deneme veya risksiz deneme sunuyor musunuz?) ve olabilecek tüm sloganları veya ifadelerin ana hatlarını içerir.

İçerik Dili

Bir değer önerisi, işletmeniz hakkında ne söyleyeceğinizi ana hatlarıyla belirtir, ancak bunu nasıl söylediğiniz, mesajınızın etkinliğini ne artırabilir ne de bozabilir. İçerik dilini bulmak için önce bir misyon beyanına ihtiyacınız olacak. Ne kadar büyüme yaşarsanız yaşayın, markanızın ömrü boyunca doğru kalacak bir misyon ifadesi seçmelisiniz.

Bir misyon beyanına sahip olmak, her ekip üyesinin tasarım kararlarını daha hızlı ve daha etkili bir şekilde almasına yardımcı olabilir. Sağlam bir misyon beyanınız olduğunda, markanız için misyon beyanınızı doğru ve özlü bir şekilde yansıtan örnek sunumlar, tasarımlar ve metin içerikleri oluşturabilirsiniz.

Şirketimin Bir Kurumsal Kimlik Kılavuzuna İhtiyacı Var mı?

Evet! Tek çalışan siz olsanız da binlerce çalışandan biri olsanız da, her işletmenin kapsamlı bir marka bilinci oluşturma perspektifine ihtiyacı vardır.

Firmanıza, paydaşlarınıza, iş ortaklarınıza ve müşterilerinize tutarlı, kaliteli içeriğin iletilmesini sağlamak için ekibinize bir marka yol haritası verin, bugün eksiksiz bir kurumsal kimlik kılavuzu için harika bir başlangıç yapın!

Zeze Atölye olarak farklı kurumsal kimlik çalışmaları ile firmalara marka kimliği konusunda hem tasarım hem de marka tasarım danışmanlığı veriyoruz.

Daha fazla bilgi için hemen bize ulaşın!

Sitemizde, size daha iyi bir gezinme deneyimi sunmak için çerezler kullanıyoruz. Sitemizde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.