Minimalist tasarım anlayışı; dikkat süresinin kısa olduğu ve sürekli dikkatin dağıldığı çağımızda, tasarımcıların mümkün olduğunca kısa ve öz iletişime izin veren teknikler kullanmasını sağlayan, günümüzün ilginç tasarım anlayışlarından birisidir. Minimalizmin kullanışlı olduğu yer aslında burasıdır. Bu yazıda, Yaratıcı Fikirler Serisi’nin 7. sayısında yer verdiğimiz “Minimalist Tasarım Anlayışı” hakkında tanıtıcı bilgilere yer vereceğiz.
Tasarım iletişimdir. Yazarlar mesajı iletmek için sözcükleri kullanır ve tasarımcılar, tasarımcılar da aynı şeyi yapmak için sözcükleri ve görselleri kullanırlar. Bu kısa dikkat süreleri ve sürekli dikkat dağınıklığı çağında, tasarımcılar mümkün olduğunca kısa ve öz iletişime izin veren teknikleri kullanmak zorunda olduklarını gayet iyi bilirler. İşte bu teknik minimalizmdir. Akıllıca uygulanan minimalizm, tasarımcıların kullanıcı yolculuklarını sezgisel ve amaçlı hale getirmelerine yardımcı olur.
Minimalizm: Kısa Tarihçe
Minimalizm, dijital tasarımda yeni bir trend olsa da minimalizmin temel fikirleri çok daha uzun bir zamandır dünyamızda dolaşmaktadır. Minimalist tasarım dediğimiz şeyin kökleri geleneksel Japon kültüründe rahatlıkla gözlemlenebilir. Japon kültürü denge ve sadeliğe değer verir. Japon mimarisi, iç mimari, sanat ve grafik tasarımı uzun süredir minimalist yönleri kullanmıştır.
Batıda bir hareket olarak minimalizm, 20. yüzyılın başlarında başladı. Bauhaus akımından etkilenen birçok mimar, binalarında minimalist tasarımlar kullanmaya başladı. Alman-Amerikalı mimar Ludwig Mies Van der Rohe, minimalist hareketin öncülerinden biriydi. “az ama öz (less is more)” ifadesini mimari tasarıma ilk uygulayan kişi olarak kabul edilir.
Yaratıcılığa “az ama öz” yaklaşımının etkisi çok büyük oldu. Hızla mimariden diğer alanlara geçti: iç mimari, endüstriyel tasarım, resim ve müzik. Ancak alan ne olursa olsun, minimalizmin temel bir ilkesi aynı kaldı; alıcının dikkatini odaklamak ve genel zarafeti geliştirmek için bir özelliğin yalnızca temel kısmını bırakmak.
Minimalist Tasarım: Dijital Tasarımda Minimalizmin Rolü
Ürünlere ne kadar çok öge eklersek, ürünler o kadar karmaşık hale gelir. Minimalizm, dijital ürünlerde artan karmaşıklık eğilimine doğal bir tepkidir. Minimalist tasarım anlayışı, yüksek bir sinyal-gürültü oranı oluşturmaya odaklanarak, web’de ve mobil uygulamalarda bilgi iletişiminin verimliliğini artırmaya yardımcı olur.
Sinyal-gürültü oranı, ilgili ile alakasız bilgiler arasındaki ilişkiyi temsil eder. Bilgi herhangi bir şey olabilir. Metin bölümleri, görseller ve animasyon. Kullanıcının işlemesi gereken herhangi bir şey bir sinyal veya gürültü olabilir. Doğru uygulandığında minimalizm, ziyaretçilerin yolun her adımında nereye bakmaları ve ne yapmaları gerektiğini bilmeleri için son derece odaklı kullanıcı yolculukları yaratmamıza yardımcı olabilir.
Minimalist tasarım, dijital tasarıma aşağıdakiler gibi birkaç ek fayda getirdi:
- İyi estetik. İyi tasarlanmış minimalist ürünler modern, ilerici bir görünüme sahiptir.
- Daha hızlı yükleme süreleri. Minimalist web siteleri ve uygulamalar daha az nesne içerir ve bu nedenle daha hızlı yüklenirler.
- Ekran boyutları arasında daha iyi uyumluluk. Bir düzeni farklı ekran boyutlarına uyarlamak için çarpıcı bir yeniden tasarım yapmaya gerek kalmaz.
Minimalizmin Görsel Özellikleri
Sınırlı Renk Şeması
Renk, bir tasarımcının araç setindeki en güçlü araçlardan biridir. Hem kullanıcıları bilgilendirebilir hem de belirli bir ruh hali belirleyebilir. Tasarımcılar minimalist bir web sitesinde veya uygulamada çalışırken, seçilen birkaç renkten (genellikle aynı anda en fazla üç renk kullanılır) maksimumu elde etme eğilimindedirler. Aslında, yalnızca tek bir renk (tek renkli bir renk şeması) kullanmakta yaygındır.
Göz Alıcı Tipografi
Web’deki bilgilerin %95’i yazı dili ise, renklerle birlikte tipografinin web tasarımında kritik bir rol oynaması şaşırtıcı değildir. Kalın tipografi kullanarak kullanıcının dikkatini bir mesaja yönlendirmek daha kolaydır. Yazı tipi seçimi söz konusu olduğunda, tasarımcılar yazı tipi sayısını bir veya iki yazı tipi ailesiyle sınırlama eğilimindedir. Doğru görsel hiyerarşiyi oluşturmak için yazı tipi boyutu, ağırlık ve stil varyasyonlarını kullanmak her zaman mümkündür.
Düz Dokular
Düz tasarım, modern dijital ürünlerde minimalizmin büyük bir müttefiki haline geldi. Arayüz ögelerinin parlak veya 3 boyutlu görünmesini sağlayacak belirgin grafik manipülasyonlarından (vurgular, gölgeler, degradeler veya diğer dokular gibi) hiçbirini kullanmaz. Sonuç olarak, nesneler farklı çözünürlük ve boyutlarda düzgün görünür. Bu sade 2 boyutlu tasarımı kullanan en dikkat çekici örneklerden bazıları, aynı ögelerin son derece gerçekçi ve ayrıntılı versiyonlarıyla tamamen zıt olan düğmeler, simgeler, desenler ve çizimlerdir.
Daha fazlasını öğrenmek ve minimalist tasarımın ne olduğunu tam olarak anlamak için aşağıdaki formu doldurun ve ücretsiz e-kitabınızı hemen indirin. Her ay yayınladığımız Yaratıcı Fikirler Serisi’nin diğer ay ki sayısında görüşmek üzere!